Je huis is een kostbaar bezit en natuurlijk wil je het beschermen. Dit kun je doen door een verzekering af te sluiten. Een woonverzekering is een verzekering waarmee je schade aan je huis kunt afdekken. Denk hierbij aan schade door brand, inbraak, storm en blikseminslag. Het is dus als eigenaar verstandig om voor je eigen woning een opstalverzekering af te sluiten. Als huis-eigenaar heb je verschillende verzekeringen nodig, denk maar aan een inboedelverzekering of een opstalverzekering. Met een opstalverzekering is je woning zelf verzekerd, denk maar aan brand, een storm of inbraak. Een inboedelverzekering is voor de spullen of eigendommen die in je huis zijn en die je kunt verplaatsen, een bed, je kast of een bankstelset. Door brand of diefstal kunnen deze spullen namelijk ook schade oplopen.

Inboedelverzekering

Alles wat je kunt meenemen of verhuisbaar is in je huishouding vormen samen jouw inboedel. Kostbaarheden zijn vaak tot een bepaald bedrag meeverzekerd denk aan sieraden, een antieke vaas of dure apparaten. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar natuurlijk geeft het jou een rustgevend gevoel als je je eigendommen hebt verzekerd. Het voordeel van het afsluiten van zo een verzekering is dat je zelf kunt bepalen tot welk bedrag je de goederen in je huis wilt verzekeren. Je inboedel is eigenlijk verzekerd tegen de nieuwwaarde. Maar dat betekent niet automatisch dat je ook de nieuwwaarde vergoed krijgt als je schade hebt. Als de schade gerepareerd kan worden, krijg je de kosten van reparatie vergoed. Kan iets niet meer gerepareerd worden dan krijg je de nieuwwaarde wel uitgekeerd. Inbrekers houden niet van beveiligde woningen. Daarom geven de meeste verzekeringsmaatschappijen een korting op de premie als de woning goed beveiligd is. Het is dus toch een goed idee om jouw inboedel all-risk te verzekeren. Op die manier kun je er met een gerust hart in wonen en mocht er iets gebeuren dan weet je dat je daartegen ben verzekerd.

Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar natuurlijk geeft het jou een rustgevend gevoel als je je eigendommen hebt verzekerd. Het voordeel van het afsluiten van zo een verzekering is dat je zelf kunt bepalen tot welk bedrag je de goederen in je huis wilt verzekeren. Indien je inboedel een hoge waarde heeft, dan kies je voor een hogere inboedelverzekering. Je betaald dan een hogere premie. Hetzelfde geldt als je je slechts wilt verzekeren voor een klein aantal goederen. Voor inboedelverzekering is er ook een waardegarantie ontwikkeld. Hiermee kun je voorkomen dat je niet te laag bent verzekerd. De vergoeding wordt bepaald aan de hand van de nieuwwaarde van je bezittingen.